Biografie

De Q65 is zonder twijfel een van Neerlands meest legendarische sixtiesbands. De groep bestaat in eerste instantie ruim twee en een half jaar, van begin 1965 tot eind 1967. In die periode maken ze zeven singles en een elpee. De Q65 behoort tot het beste wat de Nederbeat in de tweede helft van de jaren zestig te bieden heeft. Muzikale meningsverschillen en onderlinge irritaties binnen de Q65 waren aanwezig en wanneer Willem Bieler in militaire dienst moet betekent dat het einde van de Q65. Begin 1970 probeert de Q65 het opnieuw en maakt een paar behoorlijke singles. Maar de successen blijven uit. De groep wordt in 1974 voor de tweede keer ontbonden. Met tussenpozen wordt de band nog enkele keren opgericht en ontbonden. Na 25 jaar verschijnt er zelfs een nieuwe cd.  

De oprichting van Q65

In 1965 besluiten Joop Roelofs, Frank Nuyens en Willem Bieler samen met bassist Peter Vink en Jay Baar een band te gaan vormen. De eerste maanden wordt er veel tijd besteed aan het leren spelen van bluesstandaards. Willie Dixon, Bo Diddley en Robert Johnson zijn hun favorieten. Het schrijven van eigen nummers gaat Nuyens, Baar en Bieler goed af. De naam van de band wordt bedacht. Het jaar van de oprichting met de letter Q ervoor. Vanaf mei gaat de Q65 optreden. Het eerste optreden is in de UTS te Scheveningen. Spoedig is de reputatie van de band in Den Haag en omstreken bekend. Het is een ruige band met een onverzorgd uiterlijk. Het lange haar van Bieler viel op. Ze werden vergeleken met de Engelse band The Pretty Things. De groep repeteert in de rolschaatsbaan de Eekhoorn aan de Leyweg te Den Haag. Peter Koelewijn wordt getipt en gaat bij een optreden van de Q65 kijken. Er volgt een auditie bij Phonogram in de Wisseloordstudio. Onder leiding van Peter Koelewijn worden er twee opnames gemaakt van hun zelf geschreven nummers. De opnames zijn zo goed dat men besluit deze op de plaat te zetten. You're The Victor wordt de eerste single, een ruig en ongepolijst nummer. Het haagse engels van Bieler valt onmiddellijk op. De b-kant is het wat rustigere And Your Kind. Op 5 maart 1966 komt de plaat in de Veronica Top 40. De hoogste notering is nummer 11. Door dit succes komt de carričre van de band in een stroomversnelling. Wout van Soest wordt de manager van de band en de gages gaan omhoog. De tweede single wordt The Life I Live met als b-kant Cry In The Night. De opname is in mei 1966. Het nummer wordt bij Jay Baar op de woonboot aan de Soestdijksekade te Den Haag geschreven. Met dit nummer wordt de Q65 pas echt populair. In Den Haag ontstaan de eerste muurschilderingen. Op diverse plaatsen in de stad wordt Q65 op de muur geschilderd. De release van de nieuwe single gaat gepaard met een spectaculaire overtocht in een rubberboot van Londen naar Scheveningen. Eerst zou men nog in Londen een optreden doen. Aangezien er geen werkvergunning was aangevraagd mocht de Q65 daar niet optreden. De band doet eerst nog Radio City aan. Door de ruwe zee moest de Q65 tijdens de tocht overstappen op de volgboot. Bij Scheveningen stapten de leden van de Q65 weer in de rubberboot om vervolgens als helden door hun fans te worden ingehaald. Vervolgens geeft de Q65 een spetterend optreden op de Scheveningse Pier. De naam Q65 is nu alom bekend. Het weekblad Revue schrijft een negatief artikel over de boottocht. De groep verschijnt nu in diverse tv-programma's. De Q65 zit o.a. in Voor de Vuist Weg van Willem Duys. The Life I Live wordt de grootste hit en staat 14 weken in de top-40 met als hoogste notering de 5e plaats.  

De langspeelplaat Revolution

In de zomer van 1966 wordt de langspeelplaat Revolution opgenomen. De hoes is opvallend en de tekst op de achterkant is van Willem de Ridder. De leden van de Q65 staan afgebeeld in een oorlogstafereel. De helft van het aantal nummers zijn eigen composities. Naast de ruige nummers Spoonful, I'm A Man en Mr. Pitiful staat er ook het prachtige nummer Sour Wine op. Het nummer Bring It On Home duurt ruim 14 minuten. De opnames van Bring It On Home zijn s'nachts gemaakt. De studio was in diverse kleuren verlicht, het rook er naar wierook en er werden joints gerookt.Het nummer Bring It On Home is ook te horen in de film Beat It. In deze film zijn opnames gemaakt van de Q65. Het zijn unieke opnames want er zijn weinig opnames van de Q65 bewaart gebleven. De VPRO heeft de film Beat It in december 1966 uitgezonden. Met Revolution maakt de Q65 geschiedenis in de Nederlands popmuziek. De prijs was fl 9,90 en de opnames waren mono. Van de langspeelplaat worden ongeveer 30.000 exemplaren verkocht.  

De Singles

De volgende single wordt I Despise You, een ruig nummer. Op de b-kant staat het prachtige en gevoelige nummer Ann. De radiostations maken van Ann de a-kant. Ann was als een grapje opgenomen, het was gebaseerd op het nummer "Jungen, Komm Bald Wieder" en werd gezien als een Duitse schlager. Ondanks het nummer Ann komt de plaat niet hoger dan nummer 19 in de Veronica Top-40. In het radioprogramma Arbeidsvitaminen wordt het nummer nog jaren regelmatig aangevraagd. Vervolgens komt From Above uit. Op de langspeelplaat Greatest Hits staat een iets andere versie. Op de singleversie fluiten de leden van de Q65 op hun vingers. Het nummer I Was Young is een heerlijk bluesnummer. Vervolgens verschijnt er het nummer World Of Birds. Met dit nummer scoort de Q65 weer een hit en belandt in de top 10. Er zijn twee versies van de single. Op de b-kant staat het nummer It Came To Me of Ain't That Lovin' You Babe. Het laatste nummer staat ook op de EP Kjoe Bloes. Deze komt in mei 1967 uit en hierop staan vier nummers. Het nummer Ramblin' On My Mind is een slepend bluesnummer. Helaas wordt er weinig promotie voor gemaakt. De eerste spanningen ontstaan nu door drugsgebruik, muzikale meningsverschillen en diverse irritaties. De Q65 haalt ook regelmatig de krant met verhalen over drugsgebruik, vechtpartijen in zalen en een ongeluk met hun VW-bus en een motorrijder. De single So High I've Been So Down I Must Fall komt uit maar wordt geen hit. Where Is The Key, b-kant, is een nummer dat doet denken aan Ann. Het aantal optredens lopen terug en als Willem Bieler een oproep voor militaire dienst krijgt betekent dit het einde van de Q65. Er verschijnen nog twee singles, Sundance/World Of Birds en Ann/Sour Wine.  

Circus en Big Wheel

Peter Vink gaat bas spelen in zijn band Big Wheel. Met If I Stay Too Long scoren ze een hit in de Top-40. De volgende single What a Day komt niet verder dan tipparade. Frank Nuyens en Jay Baar vormen met Marco Klein en Frank Verhoeff de groep Circus. Psychedelische muziek is helemaal in. In Hitweek wordt veel aandacht besteed aan Circus. De groep treedt op met vloeistofdia's. Bij Veronica wordt s'nachts in een programma de muziek gedraaid en zijn er interviews met bandleden. Muzikaal was het geen hoogstandje. Van de muziek verschijnt geen langspeelplaat of single. Er zijn wel proefpersingen gemaakt maar daar bleef het bij. Circus houdt een jaar na de oprichting op te bestaan.  

Revival

In 1969 verschijnt erbij Phonogram de langspeelplaat Revival. Vier van de nummers zijn van de groep Circus en de rest zijn oude nummers van de Q65. De nummers van Circus zijn: Sundance, Ridin' On A Slow Train, Fairy Tales Of Truth en Voluntary Peacemaker. Het zijn niet echt nummers van Circus omdat een aantal nummers geremixed zijn door Hans van Hemert. Voluntary Peacemaker is ingezongen door Hans van Hemert en Fairy Tales Of Truth is door Willem Bieler gezongen.  

De Reünie

Negram geeft in 1970 aan de Q65 een aantrekkelijk platencontract . De oorspronkelijke band wordt weer geformeerd, maar de drummer Jay Baar is vervangen door Beer Klaase. Beer Klaase was drummer bij Group 1850. De eerste single wordt Don't Let Me Fall, het wordt geen hit. De volgende single is Sexy Legs dat staat twee weken op de laatste plaats van de Top-40. Het zou de laatste hit zijn van de Q65. In 1970 verschijnt er de langspeelplaat Afghanistan. Op de ene kant een live opgenomen rock&roll-medley en de andere kant met nieuwe nummers. Leo Nagglas (niet vermeldt op de LP), Rinus Gerritsen en Barry Hay spelen op een aantal nummers mee. Na Afghanistan volgen nog twee singles Love Is Such A Good Thing en I Just Can't Wait en een LP We're Gonna Make It. De Q65 maakte het niet, de plaatverkoop loopt terug en het aantal optredens ook. Frank Nuyens en Willem Bieler verlaten de band. John Frederiksz vervangt Willem Bieler en er verschijnen nog twee singles waarvan Hoonana in de tipparade verschijnt. De naam wordt veranderd in Kjoe. In die periode spelen er verschillende gitaristen in de Kjoe waaronder Joop van Nimwegen. In 1974 valt de groep voor de tweede keer uit elkaar.

Peter Vink en Joop van Nimwegen vormen de band Finch en spelen symfonische rockmuziek.

Frank Nuyens maakt een solo-elpee met de naam Rainman en de single Bird. Ook speelt hij enige tijd in de Red, White & Blue en Cuby and the Blizzards.

Jay Baar drumde in Tower (Boudewijn de Groot) en in Tantalus.

In 1974 maakt Willem Bieler & Dambuster een single met het nummer Lady Of Love. Het wordt geen hit.

De Haagse Beatnach

Tijdens de Haagse Beatnach traden allerlei Haagse bandjes op die in de jaren zestig populair waren. In de Houtrusthallen te Den Haag treden onder andere de Shocking Blue, Shoes, Kick, Golden Haigs en Q65 op. De band speelt in de originele bezetting. Na een paar keer gerepeteerd te hebben gaan ze het podium op. Het optreden rammelt aan alle kanten maar het heilige vuur is er weer. Op de LP Haagse Beatnach staan twee nummers van de Q65, de nummers zijn in de studio opgepoetst. In die periode neemt de Q65 nog twee nummers op bij CNR. Mean Woman en Think It Over worden nooit uitgebracht. Het zou het laatste optreden van de Q65 zijn maar de publieke belangstelling is zo groot dat er gelijk een tournee wordt gemaakt. Frank Nuyens en Jay Baar worden vervangen door Joop van Nimwegen en Fred van Vloten. Later wordt Beer Klaasse weer de drummer. Peter Vink speelt ook in The Boxx en scoort vlak voor het optreden in Veronica's Goud van Oud een hit met I Need Your Love. Door de hit met The Boxx denkt Peter Vink weer aan de roem die hij zou kunnen vergaren en verlaat de Q65. The Boxx speelt op Parkpop. Het blijft bij die ene hit. In 1987 vormen Willem Bieler en Joop Roelofs weer een band. Men gaat onder de The Q verder. De nieuwe bandleden zijn Rinus Hollenberg, Rene van Spanje, Rick Finck en Rob Louwes. In 1988 verschijnt er nog een nieuwe single Let's Roll/ Are You Home. Frank Nuyens speelt in de Freelance Band en Peter Vink in zijn band Veralin.  

NCRV-documentaire Classic Albums

Naar aanleiding van het NCRV-programma Classic Albums, uitgezonden op 12 juli 1997, komen Willem Bieler, Frank Nuyens en Joop Roelofs weer bij elkaar. Frank Nuyens heeft jarenlang in het zonovergoten Griekenland gewoond. Door alle meningsverschillen uit het verleden wilde Peter Vink niet samen met de andere leden in beeld. De opnames van Peter Vink zijn apart opgenomen. Jay Baar was al in 1990 overleden. Door het programma van de NCRV zijn de plannen ontstaan om akoestisch te gaan optreden. In 1997 verschijnt er na ruim 25 jaar een nieuw album: Trinity. Op de cd staan 4 nieuwe nummers, de rest zijn oude bewerkte nummers zoals Sour Wine, Spoonful, I Got Nigtmares enzovoort. De Q65 gaat aQstisch. Het eerste optreden was op 10 november 1997 in de studio van Stads Radio 94 Den Haag voor het programma Haags Pop Podium van Gerard van den IJssel.  Het televisieprogramma Hart van Nederland van SBS6 maakte daarvan opnamen. Een dag later is het eerste slechte concert in de Sater te Leidschendam. Het optreden was een slechte generale repetitie. De Q65 trad weer op in het land en verscheen op diverse festivals. Om het geluid wat voller te maken werden er extra muzikanten ingezet. Tijdens Kaderock (6 juni 1998) aan de Soestdijksekade te Den Haag regent het de hele dag. Vlak voordat de Q65 moet optreden breekt de lucht open en de band speelt de sterren van de hemel. Joop Roelofs verlaat de band. De band gaat verder in de volgende bezetting, Wim Bieler (zang), Frank Nuyens (gitaar) , Eric van de Berk (toetsen), Dick Schulte Nordholt ( bas), Hans Waterman (drums). Ondanks dat Willem hartpatiënt is gaat hij er bij elk optreden vol overtuiging tegenaan. Er zijn weer plannen om een nieuwe cd te gaan maken. In een vakantiehuisje worden diverse opnames gemaakt. Helaas, er komt op 21 november 2000 een definitief einde aan de Q65. Willem sterft in de wachtkamer van de dokter aan een hartstilstand. In allerlei radio- en televisie-uitzendingen wordt aandacht besteed aan het overlijden van Willem Bieler. TV-West maakt zelfs een item van ruim vijf minuten. Op de crematie wordt afscheid genomen met keiharde muziek, de speakers kunnen het geweld bijna niet aan. Familie, kennissen, vrienden en de fans waren in grote getale aanwezig. Het was een volle bak en dat was wat Willem altijd wilde.  

             

Of de laatste nummers van Willem Bieler met zijn Q65  nog worden uitgebracht is niet zeker. 

Interview Willem en Frank 

play    Op 13 juni 2000 zijn Willem en Frank tijdens het Beachfestival te Scheveningen geďnterviewd. 

play    Op het Beachfestival speelde de Q65 het nummer Spoonfull.

 

Op de cd Alle 13 Haags zingt Willem Bieler het nummer Born in de Schilderswijk. Het is het enige nederlandstalige nummer dat Willem Bieler op cd heeft gezet. Jim Bieler zong het nummer tijdens de Koninginnenach 2001.

play Born in de Schilderswijk

Singles A's & B's, nieuwe dubbel cd

Tijdens de tv-opnames van NCRV Classic Albums (1997) werd in de studio een tape gedraaid waar tot verbazing van de Q-leden een nummer op stond waar ze het bestaan niet van wisten. Het nummer is in studio opgenomen en daarna nooit meer gespeeld. Het nummer heet "Feel Her Still". Het nummer is waarschijnlijk na "The Life I Live" opgenomen. Harry Jager van Hunter Music is door Ron de Bruyn getipt dat dit  nummer van de Q65 nog op de plank lag. Harry Jager ontdekte nog een andere versie van "Fairy Tales Of  Truth" en "Ridin' On A Slowtrain". Het nummer "Ridin' On A Slowtrain" had als werktitel "Change of Scene". Op donderdag  5 september 2002 zijn in de Wisseloordstudio te Hilversum de nummers in het bijzijn van Frank Nuyens en Derk Groen gemixed door Martijn Spierenburg (Within Temptation). De nummers staan op de dubbel-cd "Singles A's en B's" van Hunter Music en is in oktober 2002 op de markt gebracht. Met o.a. "Let's Roll", "Are You Home", " Hoonana" en nog vele andere nummers die nog niet eerder op cd zijn uitgebracht. Op de cd staan ook de solonummers "Lady Of Love" en "Happiness" van Willem Bieler. De tekst op de hoes is door Ron de Bruyn (Q-archief) geschreven.   

          

De tape met "Feel Her Still" en de cd met de laatste vier opnames van Willem Bieler met de Q65.