FRANK NUYENS (Den Haag) 
Under the name “Rainman” was the solodebut of ex- Q 65 guitarist Frank Nuyens presented in 1971. It was a remarkable good record and was far removed from the music of the notorious Q 65. It was typically early seventies laid-back music. Frank wrote most of the music himself. The LP was recorded in the famous GTB-studio in The Hague and partly in the Bovema Studios in Haarlem. On the record he was assisted by well-known musicians as ex-Cuby drummer Dick Beekman and former Q 65 colleague - drummer Jay Baar. 

      

1971 Single - The Bird/Money Means Nothing at all Negram NG 256E 15

Bron: Oor, 1971: ALS HOLLANDER MOET JE ALLES ZELF MAAR UITZOEKEN
Onder de naam ‘ Rainman’ kwam onlangs het solodebuut van Frank Nuyens in de winkel. Het is een opvallend goede plaat, wat niet zo verwonderlijk is als je bedenkt dat Frank jarenlang de stuwende kracht van de Q 65 is geweest en zich later verdienstelijk heeft gemaakt in Circus. Frank schreef zelf het merendeel van de muziek. De plaat werd opgenomen in de Haagse GTB studio en in de Bovema-studio in Haarlem. Op de plaat wordt hij geassisteerd door een groot aantal collega’s, onder wie Jay Baar, met wie hij ook in de Kjoe en in Circus speelde, ex-Cuby drummer Dick Beekman, nu talentscout bij Negram en producer van Frank’s plaat en Piet Kuysters.

 
TEKSTEN IN ENGELS 
De ontwikkeling in de richting van soloplaten en het spelen met andere muzikanten is een gunstige zaak. “Daar groeien meer contacten uit met mensen uit andere groepen: Dat kan verbeterend werken. Als je nu in een groep speelt, zijn op een geven moment al je ideeën uitgeput. Je hebt alles gedaan wat er eventueel uit kan komen. Maar wanneer je weer met andere musici speelt, kunnen daar weer andere dingen uit groeien. Misschien verandert dat onderlinge contact van mensen uit verschillende groepen ook wat aan het feit dat de groepen elkaar zo nijdig aankijken. Iedereen zit altijd op de loer wat de anderen nu weer aan het doen zijn. Het is natuurlijk broodnijd, want onze markt is niet zo groot, maar jammer is het wel’. De teksten zijn van de hand van Jay Baar en, zoals gebruikelijk bij de vaderlandse pop, in het Engels. Frank hierover: “ Het ligt voor de hand om in het Engels op te nemen. Een opera is altijd in het Duits of het Italiaans. Pop komt uit Engeland en Amerika en klinkt nu eenmaal in het Engels het beste. Die taal is er gewoon beter voor geschikt. Het is al verscheidene malen in het Nederlands geprobeerd, maar het lukt gewoon niet. Het legt natuurlijk wel z’n beperkingen op je, want het is je moedertaal niet,” Is het geen nadeel dat Jay de teksten heeft geschreven? “Ja, dat kan je wel als een nadeel zien. Ik had de muziek voor de nummers klaar en hij schreef de tekst erbij. Maar ik geloof dat Jay me erg goed kent. We werkten ook al zo 
samen toen we nog in de Kjoe en in Circus speelden. Hij voelt wel goed aan hoe ik ben en hij heeft bepaalde nummers direct op mij betrokken, zoals ‘Rainman’ en ‘Don’t’ bijvoorbeeld. Maar een nummer als ‘Vicious circle’ heeft helemaal niets met mij te maken. Of ‘You will be freed by me’, dat is zomaar een nummer. ik denk wel dat ik voor de volgende plaat de nummers zelf van teksten zal voorzien. De arrangementen heb ik nu wel gedaan en ook een deel van de produktie, samen met Dick Beekman. 

RAINMAN 
Op de plaat is duidelijk onder welke naam de plaats gemaakt is, overal komt Rainman voor, en Franks’ eigen naam staat ergens in een hoekje weggedrukt: “Het is wel leuk, dat het niet helemaal duidelijk is, want dat intrigeert de mensen en dat trekt dan weer de aandacht. We hebben de naam eigenlijk maar in het midden gelaten. Er is ook een nummer dat Rainman heet. Maar het kan me niet zoveel schelen. Op de single heet ik alleen Rainman, om duidelijk het verband met de LP te leggen. Die single is met opzet gemaakt om de LP te promoten en is duidelijk op een groot publiek gericht. De LP heb ik echter niet met een bewust publiek voor ogen gemaakt”. Over zijn platenmaatschappij (Negram) is hij bijzonder te spreken. 
“Het is werkelijk geweldig wat ik bij ze heb kunnen doen. Alleen in de studiotijd was ik beperkt, ik heb de hele plaat in vijf-en zestig uur opgenomen, wat waanzinning kort is voor een elpee. Maar ik kan moeilijk meer van ze eisen, ze hebben al vijftienduizend gulden in me gestoken en de Nederlandse markt is gewoon te klein om meer produktiekosten te maken”. Voordat het zover was dat er een soloplaat uit de bus kwam, is er wel het een en ander met Frank gebeurd. Nadat hij uit de Q 65 stapte, deed hij mee aan de ‘supergroep’ Circus. Na een jaar in deze formatie te hebben meegedraaid, voelde hij dat hij er zijn muzikale aspiraties niet in kon verwezenlijken. Met de oude leden van de Kjoe probeerde hij weer een nieuwe groep samen te stellen maar dat mislukte. Het draaide er op uit dat hij alleen aan de slag ging. Dit proces werd versneld doordat hij met een gebroken been in het ziekenhuis terechtkwam. Daar was hij wel gedwongen zich met zichzelf  te bemoeien. “Ja, dat gebroken been was een uitkomst. Niet dat ik nog een keer er een zou willen hebben. Maar het gaf een zet in een ontwikkeling, die toch vroeg of laat zou moeten beginnen. In een groep kun je als individu niet al je ideeën kwijt en op den duur kan je daar niet meer tegen en wil je wel eens wat meer”. 

AARZELENDE SOLOPROJEKTEN 
Het buitenland heeft de trend al aangegeven in de richting van soloplaten, maar in ons land laat een dergelijke ontwikkeling nog een beetje op zich wachten. In de meeste groepen zijn de verhoudingen nogal gespannen. Men is steeds op zijn qui-vive om vooral evenveel aandacht te krijgen als de andere leden van de groep. Dick Beekman over de tijd dat hij nog bij Livin’ Blues de drumsticks hanteerde: “Ik herinner me een televisieoptreden waarin ik meer in het beeld was geweest dan de anderen en dat zette meteen kwaad bloed. Ook bij interviews wordt er steeds nauwkeurig op gelet of iedereen wel evenveel in het artikel genoemd wordt”. Frank zit momenteel niet met deze problemen. Overigens ligt het wel in de bedoeling, als de plaat goed loopt ( en dat is het geval), een groep samen te stellen die de nummers live moet gaan brengen. Naast  Frank zal in deze groep Dick Beekman spelen, maar voor de rest is er niets bekend over toekomstige leden. Is het nu geen probleem dat er van Frank’s kant al de plaat Rainman is, waardoor de andere leden van de geplande groep zich teveel daarop zullen richten en daarom weinig inbreng zullen hebben? “nee, ik geloof niet dat het een probleem zal zijn. ik heb wel mijn inbreng in de vorm van Rainman, maar iedereen zal het zijne kunnen inbrengen. Misschien komt er wel iemand bij die ook zelf een plaat heeft gemaakt. Het zullen in ieder geval volwassen mensen moeten zijn, die zich kunnen en willen aanpassen aan mensen die ideeën hebben. Het moeten ook mensen zijn met een heleboel ervaring. Maar het gaat alleen door als de plaat goed gaat lopen. Dan zal het gemakkelijker zijn goede mensen te krijgen, want dan heb ik  waarschijn- lijk wel werk voor ze. Nu nog niet, en je kunt geen goeie groep samenstellen als je nog geen werk hebt. Wat heb je de mensen dan te bieden? Dan nemen ze liever het risico niet”. 

NEDERLANDSE MARKT TE KLEIN 
En dat is inderdaad een van de meest knellende punten in de Nederlandse platen- markt. Eigenlijk zou een plaat tweeënveertig gulden moeten kosten, als de artiest volkomen de vrije hand zou krijgen, maar dan koopt niemand meer een plaat.Het vervelende is, dat het een vicieuze cirkel is. Om de markt te vergroten, naar Engeland, Duitsland of Amerika bijvoorbeeld, is het noodzakelijk toch meer geld aan productie uit te geven, om een goed product op te leveren. Maar dat geld is er niet, omdat de Nederlandse markt daarvoor te klein is. En dat er te weinig geld is, betekent weer dat er geen voor het buitenland aanvaardbaar product komt waardoor de markt ook nooit groter wordt. Er zijn toch genoeg artiesten in ons 
land die iets presteren. Eelco Gelling bijvoorbeeld of Jan Akkerman. En Shocking Blue natuurlijk. Wat Robbie van Leeuwen heeft gedaan is een hele prestatie. Toen hij uit de Motions kwam en met drie kleine jongentjes begon lachte iedereen hem uit. Daar trok hij zich niets van aan en liet de jongens een jaar lang een paar avonden per week optreden. Toen ze eenmaal het vak kenden, nam hij Mariska erbij. Hij wist precies wat de groep nodig had. Er zijn nu geloof ik zo’n zeven – en – een half miljoen exemplaren van “Venus’ verkocht. En het was de plaat zelf die het hem deed. Want het is onmogelijk om vanuit ons land de Amerikaanse markt te beïnvloeden. Er hebben wel een paar advertenties in de vakpers gestaan, maar meer niet. Je moet als Nederlands artiest echt een stuk beter zijn dan je buitenlandse collega’s voor ze je pikken. Dat geldt trouwens ook voor ons eigen land. Als iemand uit het buitenland komt, vinden ze je direct prachtig. Maar als een Hol- lander moet je echt heel wat presteren voor ze je accepteren. Zo’n Alvin Lee, die volle zalen trekt, dat begrijp ik niet. In ons land zijn er zoveel gitaristen die minstens even zo goed zijn als hij. Maar die trekken niet een volle RAI. Of neem Canned Heat, een tijdje geleden in Rotterdam.Die waren toen helemaal niet goed op dreef, maar toch stond de hele zaal op z’n kop. De Nederlandse artiesten worden gewoon door hun eigen mensen gediscrimineerd. En het is niet alleen het publiek, maar ook bijvoorbeeld bij de televisie. Iedereen rent altijd voor de buitenlandse artiesten. Of ze nou iets presteren of niet, het zijn altijd grote jongens. Maar als Hollander moet je alles zelf daar maar uitzoeken”. 


1971 Single - The Bird/Money Means Nothing At All Negram NG 256E 15
1971 LP - Rainman Negram NQ 20038E 70

play Rainman

Lynx

Frank heeft van 1972 tot 1973 in de band Lynx gespeeld. Bezetting; Peter v.d.Sande, Frank Nuyens, Paul Vink en Dick Beekman.Er is een single opgenomen maar nooit uitgebracht. 1973 Rock & Rollsinger/Like a Dog [not released] EMI

Red, White & Blue 

  

Frank Nuyens (2e van rechts) speelde in de Red White and Blue band. 

Met Harry en Eelco als spil en daaromheen Frank Nuyens, die in Q65 had gespeeld, Lou Leeuw, bassist van The Rocking Tigers uit Groningen en Herman van Boeyen, voormalig drummer van TeeSet en Supersister werd Red White Blue geformeerd. In deze bezetting werd de LP "Red, White and Blue" gemaakt. De LP werd opgenomen in de Artisound Studio in Duivendrecht. Producer was George Kooymans van de Golden Earring. De groepsnaam kwam van Barry Hay. De Asser beeldend kunstenaar Frans Jansen ontwierp de hoes. 
Als gastmuzikanten spelen George Kooymans (guitar) Robert Jan Stips (synthesizer/piano) en Egon Jansen (congas) mee. In het nummer "Pigeon girl" is Robert-Jan Stips van Supersister te horen op trekharmonica.

Bezetting:

Harry Muskee (vocals)
Eelco Gelling (guitar)
Frank Nuyens (electric and acoustic guitars) (ex Q65, Circus),
Herman van Boeyen (drums & percussion) (ex Panda, Teeset, Super Sister)
Lourens Leeuw (bass guitar) (ex Rocking Tigers),

     

1975 LP Red White'n Blue  Polydor 2925 034                                           Duitse versie                                          

side one
Happyville (Gelling-Hay) backgroundvocals:Nuyens en George Kooymans
Perfection (Gelling-Muskee) synthesizer: RobertJan Stips
Master of Planning (Van Boeyen-Muskee)
Pigeon Girl (Nuyens-Muskee)
side two
Bird (Gelling-Muskee) congas:Egon Jansen
Country Life (Gelling-Muskee)backgroundvocal:George Kooymans
Freewheeler piano:RobertJan Stips electricguitar:GeorgeKooymans background vocals:Nuyens en George Kooymans  

Muzikanten:  
Harry Muskee: vocals en harmonica
Eelco Gelling: electric, acoustic en slide guitar
Frank Nuyens: electric en acoustic guitar
Lourens Leeuw: bass guitar
Herman van Boeyen: drums en percussion 

  

                                                                    1975 Masters Of Planning Polydor (single)2050368

Cuby & Blizzards

Frank Nuyens is te beluisteren op de Kid Blue (LP 1976/CD1988). Bezetting: Harry Muskee, Eelco Gelling, Frank Nuyens, Herman Brood, Lourens Leeuw en Mels Bol. Background: Maggy McNeal (Sjoukje Smit), Margriet Eshuis en Neppy Noya


  

1976 LP: Kid Blue                          1976 Single: Kid Blue Perfect Song  CNR 141.361

Freelance Band 

 

Freelanceband (Frank Nuyens 2e van links)              Frank Nuyens (1978)

  

                                                                                                  Freelanceband 1980 

     

The Freelance Band, 'Rough 'n Tough' 1980 CNR, The Freelance Band, 'Midnight Power House' 1985 CNR, The Freelance Band, 'Oh Yeah By Yeah' (single)

   

De singles Love en Some Kind of Wonderful.

The Freelance Band ontstond in 1977 en maakte twee albums: 'Rough 'n Tough' (CNR, 1980) en 'Midnight Power House' (CNR, 1985). Philip Kroonenberg richtte de groep op samen met Frank Nuyens die in de zestiger jaren beroemd is geworden als leadgitarist van de Q65. Nadat ook John Lagrand (harmonica) en Aad van Pijlen (bas) zich bij hen aansloten werd The Freelance Band geboren. De naam kwam voort uit het idee dat iedereen vrij was om mee te doen wanneer hij zin en tijd had.
In eerste instantie was The Freelance Band een band zonder drummer.
Het was moeilijk er een te vinden die het soort grooves kon spelen waar de band patent op leek te hebben, maar men vond het over het algemeen juist heel bijzonder, een band zonder drums.
Het maakte ook minder lawaai, waardoor de band geschikt was om in kleinere gelegenheden te spelen.
Hun eerste album, 'Rough 'n Tough', kreeg veel positieve aandacht in de media, maar pas zo'n vijf jaar later verscheen de tweede. De band Himalaya was toen in zijn geheel opgegaan in de Freelance Band, met Nicko Christiansen (sax en percussie), Henno Eizenga (drums) en Willem van der Wall (electrische- en slidegitaar).
Daarmee bestond de Freelance Band uit zeven man. Met deze bezetting werd, vrijwel in één take, de LP 'Midnight Power House' opgenomen, die in 1985 bij CNR uitkwam.
Ondanks de positieve aandacht in de media bleek het financieel rendement voor de platenmaatschappij onvoldoende en er volgde geen nieuw contract. Philip Kronenberg besloot hierop uit de band te stappen omdat hij meer wilde bereiken met zijn liedjes.

 

Frank Nuyens, foto Erik Bakker (1967).            Red White & Blue (rechts Frank Nuyens)

 

Frank (midden) met de Strangers, 1961.                                         Frank als DJ in Hans en Grietje.

 

Haagsche Courant 28 augustus 2004, Stadskinderen.

 

Frank Nuyens met zijn Fiat 850 op een project van de Haagse Plantsoenendienst.

 

Frank en Beer in de kroeg.                                                                          Frank, Krooneneberg,  Gelling en Lagrand.

 

Jacky en Frank.