Beer Klaasse
Op zijn 14de (1958) werd Beer door een oom meegenomen naar het Kurhaus waar "Art Blakey and the Jazzmessengers" speelden en Beer was verkocht mede door de explosieve drumsolo's van Blakey. De Rock and Roll bestond sinds 1954 maar daar was Beer toen te jong voor, maar door Blakey kwam zijn interresse voor muziek. Niet alleen Blakey maar ook Coltrane en b.v. Charley Parker. Drummen zoals Blakey, dat wilde Beer ook dus hij kocht drumstokken en elk singeltje wat hij te pakken kreeg probeerde hij de solo's na te spelen. Eerst op zelfgemaakte trommels (Hij kocht kleine haringtonnen op Scheveningen en varkensblaas bij de slager die hij dan nat over die tonnen heen spande en na het drogen had je dus een zeer sterk naar vis en urine ruikend trommeltje wat best wel goed klonk). Op zijn 17de kocht Beer zijn eerste drumstel (een Trowa bij Bas van de Rest in het Westeinde). Hierna kwam Beer terecht in het "Fred Verdoorn Kwartet", een jazzbandje wat hoofdzakelijk jazzconcoursen afliep. Door dat Beer veel met drumsolo's bezig was wat eigenlijk in de Beat niet of nauwelijks voorkwam werd Beer daar plaatselijk redelijk bekend door. Als Beer b.v. in "de Marathon" kwam moest hij dikwijls een solo geven en op een gegeven moment werd hij door een nachtclubband met maandcontracten in Duitsland (The Defenders), gevraagd. En zo heeft Beer van september t/m december 1965 in verschillende clubs in Duitsland gespeeld. In januari 1966 kwam hij terug en omdat Beer de jongens van de net opgerichtte Kick goed kende kwam hij daar in terecht. Ongeveer 3 maanden later werd Beer door Hugo Gordijn gevraagd voor Group 1850.
THE KICK
Eind 1967 had zich in de beatstad Den Haag een opzienbarende nieuwkomer gevoegd: The Kick. Gepousseerd door het toenmalige bekende Haags 'fenomeen'Lagor waard. In het beatcentrum 'De Drie Stoepen"genoten de zeer langharige Kicks een geweldige populariteit. Vast onderdeel van de show was de act van slaggitarist Hansje Éastwood'Oosterhout die een gitaar kapot sloeg en het drumstel te lijf ging. Het publiek raakte voortdurend in extase en bestormde het toneel.
Het laatste optreden tijdens de Haagse Beatnach deed
in veel opzichten denken aan die tijd. Oosterhout vertoonde ongecontroleerd
gedrag, kreeg bijna zijn eigen gitaar op zijn hoofd, viel zijn eigen roaddie aan
en viel vervolgens van het podium, wat leidde tot compliceerde beenbreuken. Een
paar jaar later is hij op een te jonge leeftijd overleden.
Bezetting tijdens de Haags Beatnach: John Bakker (zang), Henk Jansen
(gitaar), Hans Oosterhout (gitaar), Felix Bastiaans (bas).
Hitweek Henk Jantzen.
Optreden van The Kick.
The Kick tijdens de Beatnach,1980. Mariska Veres en Klaas van der Wal (Shocking Blue) overhandigen Hans van Oosterhout (producer van o.a. Supersister), die op de Beatnach van het podium viel en zijn been brak, het eerste exemplaar van de Beatnach-LP in het Rode Kruisziekenhuis aan de Sportlaan
Subterraneans.
Subterraneans is een folk- en bluesduo uit 1967. De duo ontstaat nadat het Haagse Kick uit elkaar valt.Beide heren trekken musicerend door de grote steden van Europa. Bovendien wordt er een album gemaakt: "Down to earth". Hierop wordt het duo bijgestaan door: Robby de Rijke: bas Beer Klaasse: drums Brian Ura: bongo Fred Haayen: wasboardSLEEPY JOHN BAKER (John Bakker): zang, harmonica DOWNY BOY JASON (Henk Jantse): gitaar
Hoes van de single die nooit is uitgebracht. Klik op artikel voor pop-up.
Group 1850 (1966 - 1976)
Eén van Nederlands eerste psychedelische groepen, die eind jaren zestig twee LP's maakt die voor Hollandse begrippen goed verkopen. Group 1850 was ook één van de eerste bands die de LP als op zichzelf staand medium gebruikte. De muziek is niet zoals bij veel tijdgenoten gebaseerd op Engelse beat, maar haalt de inspiratie eerder bij Amerikaanse psychedelische en experimentele groepen als Frank Zappa & The Mothers Of Invention, Westcoast Pop Art Experimental Band en The Electric Prunes. In het werk van Group 1850 kom je van alles tegen: overstuurde gitaren, experimenten met vreemde klanken, meerstemmige zang, snel wisselende ritmes, tapeloops en andere trucs met bandrecorders (stemmen op verschillende snelheden), gregoriaans aandoende koren en zang, blazers enzovoorts. De teksten komen voort uit een door de flower power aangewakkerde belangstelling voor mystiek en het idee dat alles kan. De nodige geestverruimende middelen worden gebruikt bij het componeren en uitvoeren van de muziek. Peter Sjardins problemen met de psychedelische lekkernijen zijn mede verantwoordelijk voor het feit dat de groep regelmatig uit elkaar viel of tijdelijk op non-actief stond. Na 1974 is Group 1850 meer een project rond Peter Sjardin dan een vaste band. Group 1850 is dan eigenlijk al lang over het hoogtepunt heen en na 1976 wordt niets meer geproduceerd onder die naam.
1966
1968
Film met Group 1850, Mother No Head.
LP met de singles erop, uitgebracht in 2012 door Pseudonym Records.
The Boots
In 1968 werd de groep The Boots opgericht doo Rainer Bleck, Jaques Eckhardt, Kid Ettinger, Uly Grun en Heinz Hoffman. van origine een Duitse groep, die daar ook enkele hits scoorden. In 1969 stopte de Duitse kern en richtte Jaques Eckhardt met leden van Group 1850, o.a. Beer Klaasse, een nieuwe Boots op.
1970 - 1971
1971
John Frederiksz, Peter Vink, Joop Roelofs en Beer Klaasse.
Musicians Union Band (1971 - 1973)
Musicians Union Band is een gelegenheidsproject van Nederlandse en Britse muzikanten met leden uit The Motions, Sandy Coast, Group 1850, Tee Set, Golden Earring, Earth & Fire, Q65 en Supersister die op initatief van Ray Fenwick en Hans Vermeulen op een dubbelalbum eigen materiaal afwisselen met covers van hun favoriete nummers. Het resultaat is een Amerikaanse klinkende plaat met invloeden uit blues, funk, gospel en country.
Finch
1974
1974: Paul Vink, Joop van Nimwegen, Peter Vink, Beer Klaase 1975: Cleem Determeijer, Beer Klaase, Peter Vink, Joop van Nimwegen
Finch 1976: Ad Wammes, Peter Vink, Beer Klaase, Joop van Nimwegen
Goud van Oud in Rosmalen, 1984. Paasrock, 1987.
Q65 in de Sater Leidschendam, 1986.
Rijnhal,1986. Paasrock, 1987.
Fotosessie tijdens het Goud van Oud in Rosmalen, 1987.
Het optreden in Rosmalen dat uitgezonden werd op de tv, 1987.
Bij zijn afscheid bij DeltaHage/Digiprint , 23 januari 2009, had men een drumstel neergezet en kregen de collega's na 20 jaar eindelijk een demonstratie van Beer Klaasse zijn drumtalent.
Remco Klaasse in 1976, later drummer bij Veralin.